Over de verhalen van BWF

De totstandkoming

De audiofragmenten van BWF zijn afkomstig uit interviews met ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog. In zo’n interview vertelt een ooggetuige over zijn/haar belevenissen tijdens de oorlog en de bevrijding, maar ook vaak over de wederopbouw van hun woonplaats en de gewoonten en gebruiken van toen. Er is dus veel informatie uit een interview te halen. Vaak is het zelfs zo veel informatie, dat je wordt overdonderd door een stortvloed aan informatie en je concentratie verzwakt. Hoewel het hartstikke interessant kan zijn om naar de verhalenstroom te luisteren tijdens het afnemen van het interview, kan het tijdens het terugluisteren van de opname saai of zelfs vervelend worden.

Om dat allemaal te voorkomen werkt BWF met korte fragmentjes die bestaan uit één verhaal. De informatiestroom wordt zo beperkt tot een klein onderwerp waarover maximaal 3 minuten wordt verteld. Ook is er natuurlijk een selectie gemaakt in de audio-opname door de curator. Alle informatie die de ooggetuige geeft wordt op een logische volgorde aan elkaar gemonteerd. Herinneringen die op een later moment in het interview naar boven komen worden zo in het zelfde verhaal meegenomen, waardoor de luisteraar een compleet beeld krijgt van de situatie

Alle fragmenten zijn op zichzelf staande verhaaltjes die je los van elkaar kan luisteren. De luisteraar kan dus zelf kiezen hoe veel fragmenten hij/zij luistert, welke fragmenten hij/zij uitkiest en in welke volgorde hij/zij de fragmenten afspeelt. De luisteraar creëert als het ware zijn/haar eigen beleving en verhaallijn door de keuzes die hij/zij maakt. Iemand die heel erg geïnteresseerd is in de bevrijding kan ervoor kiezen om alle fragmenten over de bevrijding te luisteren, terwijl iemand die dat niet interessant vindt ervoor kan kiezen om ze over te slaan.

DE OOGGETUIGEN